Učenici i učenice JU Prve gimnazije Zenica zajedno s pedagoginjom Edinom Kos Burić i profesoricama Jasminom Delić i Minetom Hanić, u okviru sedmice obilježavanja ženskih prava posjetili su Medicu Zenica. Tokom posjete razgovarali smo o važnosti obrazovanja mladih, promociji i zaštiti ženskih prava.

SIGURNI ZAJEDNO: Kampanja podrške žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, danas smo započeli kampanju “Sigurni Zajedno”. Kroz ulične akcije i podjelu promotivnih materijala, želimo pružiti podršku ženama koje su preživjele ratno silovanje i seksualno nasilje, omogućavajući im zaštitu i ostvarivanje njihovih prava. Ulične akcije su istovremeno realizirane i u Banja Luci, Bihaću, Mostaru, Bijeljini i Modriči, obuhvatajući različite dijelove Bosne i Hercegovine. Ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže u zajedničkom naporu podrške preživjelim ženama, omogućujući im prostor za ostvarivanje njihovih prava i siguran oporavak.

Pridružite nam se jer smo uvjereni da zajedno možemo stvoriti okruženje gdje svaka žena ima podršku i priliku za život bez straha i diskriminacije. #SigurniZajedno #MedicaZenica #LjudskaPrava #PravoNaZivotBezNasilja

Posjeta Ambasade Velike Britanije Medicu Zenica: Jačanje saradnje i planova za budućnost

Danas je Medicu Zenica ugostila izaslanstvo Ambasade Velike Britanije. Neil Kavanagh, Aleksandra Letić i Pooja Kingsley sastali su se s direktoricom Sabihom Husić kako bi razgovarali o radu organizacije, trenutnim projektima, te planovima za budućnost.

➡️ U srdačnim razgovorima, predstavnici Ambasade i Medicin tim istraživali su mogućnosti buduće suradnje i podrške, posebno u kontekstu važnih inicijativa koje Medicu provodi na polju ženskih prava, podrške žrtvama nasilja te transgeneracijskih trauma.

♥️ Iz Medicine strane izražena je velika zahvalnost Ambasadi Velike Britanije na njihovoj velikodušnoj podršci, koja pruža snažnu podršku ostvarivanju ciljeva organizacije i unaprjeđenju kvaliteta podrške ženama i djeci u zajednici.

🌍🤝 Ova posjeta označava nastavak i jačanje suradnje između Medicinog tima i Ambasade Velike Britanije, a rezultati tih napora očekuju se kao doprinos pozitivnim promjenama u zajednici.

#MedicaZenica #AmbasadaVelikeBritanije #Suradnja #ŽenskaPrava #PodrškaŽrtvamaNasilja #TransgeneracijskeTraume #Sarajevo #BosnaHercegovina

Regionalna konferencija: Osnaživanje feminističkog pristupa transgeneracijskoj traumi

Danas je u Sarajevu održana inspirativna regionalna konferencija pod nazivom “Osnaživanje feminističkog pristupa transgeneracijskoj traumi – perspektive žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje.” Organizatori ovog značajnog skupa bili su Medica Zenica i Vive Žene iz Bosne i Hercegovine, u suradnji s nevladinim organizacijama iz Srbije, Kosova i Njemačke.

🌐 Konferencija je okupila stručnjake, aktiviste i zagovornike ljudskih prava iz cijelog regiona, stvarajući prostor za dijalog i zajedničko promišljanje o transgeneracijskim traumama uzrokovanima ratnim seksualnim nasiljem.

🔗 Ovaj važan događaj predstavlja korak naprijed u povezivanju feminističkih perspektiva s temom transgeneracijskih trauma, pružajući uvid u specifičnosti iskustava žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje te otvarajući put ka unapređenju podrške i razumijevanja.

💬 Sudionici su dijelili svoja iskustva, istraživanja i najbolje prakse, potičući duboko promišljanje o potrebama preživjelih te jačanju mreže suradnje među organizacijama koje se bave ovom delikatnom temom.

🙏 Zahvaljujemo svim sudionicima, partnerima i organizatorima na angažmanu i doprinosu stvaranju ove važne platforme za razmjenu znanja i iskustava.

#Konferencija #OsnaživanjeŽena #TransgeneracijskaTrauma #Feminizam #LjudskaPrava #MedicaZenica #ViveŽene #Sarajevo #RegionalnaSaradnja