Vijesti

U SBK uspostavljena mreža za podršku žrtvama i svjedocima i potpisan Protokol

Dana 14.06.2012.godine, u Zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, Medica Zenica je u partnerstvu sa Ministarstvom pravosuđa i uprave SBK/KSB  upriličila potpisivanje „Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih ministarstava, institucija i nevladinih organizacija u pružanju podrške žrtvama/svjedocima u slučajevima ratnih  zločina, seksualnog nasilja i drugih oblika krivičnih djela, uspostavljenom Mrežom na području Srednjobosanskog kantona (SBK) / Kantona Središnja Bosna (KSB)“, kao i dodjelu zahvalnica za potpisnike i članove Radne grupe.

Rada grupa je aktivno tokom 7 mjeseci radila na izradi Nacrta Protokola, koji je potom poslan svim nadležnim ministarstvima, institucijama i nevladinim organizacijama na mišljenje i davanje saglasnosti za potpisivanje. Vlada Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna je na 15.-oj sjednici održanoj 30.05.2012.godine, dala saglasnost za potpisivanje Protokola.
Uspostavom Mreže za podršku žrtvama/svjedocima u SBK/KSB kroz potpisivanje Protokola a na osnovu primjera dobre prakse iz Zeničko-dobojskog kantona, uspostavljena je i druga Mreža u BiH ali i u Regionu. Potpisivanju Protokola u SBK/KSB prisustvovali su i uvaženi gosti kao što je Tahir Lendo, premijer SBK/KSB i predstavnica medice mondiale iz Njemacke, gđa. Ara Stileau.

Potpisinici Protokola su:
1.    Ministarstvo pravosuđa i uprave SBK/KSB
2.    Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK/KSB
3.    Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK/KSB
4.    Kantonalni sud u Novom Travniku
5.    Kantonalno tužilaštvo SBK/ KSB
6.    Općinski sud u Travniku
7.    Općinski sud u Bugojnu
8.    Općinski sud u  Kiseljaku
9.    NVO „Medica“ Zenica
10.    Regionalna advokatska komora Zenica
11.    Hrvatska udruga logoraša domovinskog rata u Kantonu Središnja Bosna
12.    Savez udruženja-udruga logoraša Srednjobosanskog kantona