Vijesti

Svečano otvoren Resursno-konsultativni centar MAYA – Medica Zenica

19 maja, 2015.godine u Zenici je svečano otvoren Resursno-konsultativni centar MAYA – Medica Zenica. Realizacija izgradnje Resursno-konsultativnog centra MAYA – uslijedila je nakon prošlogodišnje posjete g. Williama Hague-a, bivšeg ministra vanjskih poslovca Velike Britanije i gđe. Angeline Jolie Pitt, specijalne izaslanice UNHCR-a, koji su ujedno i suosnivači Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u ratu.

Ovom značajnom događaju prisustvovale su zvanice iz političkog i društvenog života BiH, predstavnici nevladinog sektora i međunarodne zajednice u BiH.

Sabiha Husić, direktorica „Medice“ Zenica zajedno sa Chrisom McCarthyem, predstavnikom projekta MAYA Velika Britanija, otvorila je centar i ukazala na njegov značaj.

 

„U centru će se pružati 24-satna podrška i savjetovanje putem SOS telefona 1265 i jedinstvenog telefona namijenjenog za podršku preživjelim seksualnog nasilja  i njihovim članovima porodice 080022334. Izgradnjom Resursno-konsultativnog centra MAYA-Medica Zenica, dobili smo priliku da se prošire kapaciteti sigurne kuće za 8 kreveta, a koji su namijenjeni ženama i djeci preživjelim nasilja i traume. „Medica“ Zenica je stručna nevladina organizacija, koja uspješno i kontinuirano pruža sveobuhvatnu podršku prilagođenu individualnim potrebama preživjelih. Liječenjem trauma  širimo povjerenja, doprinosimo pomirenju i miru u BiH, zemlji koja ima mnogobrojne prednosti i ljepote samo ih trebamo vidjeti, prepoznati, poštovati i iskoristiti“, navela je Husić, u svom obraćanju prisutnima.

Chris McCarthy predstavnik projekta MAYA, koji je osnovan od Konzervativne partije Velike Britanije, je rekao„Bili smo inspirisani radom našeg bivšeg ministra vanjskih poslova  Williama Hagu-a i specijalne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie Pitt, ali isto tako, bili smo inpirisani  Sabihom Husić i njenim izvrsnim timom u „Medici“ Zenici.  Pokazali ste nam saosjećenje anđela na zemlji i želio bih da vam cestitam na vašem izuzetnom radu. Čast mi je i zadovoljstvo da smo mogli pomoći da se izgradi ovaj centar i danasnje otvaranje je jedan od  najponosnijih trenutaka u mom životu“.

U povodu otvaranja Resursno-konsultativnog centra Chris McCharty je pročitao pismo koje je uputila gđa. Angelina Jolie Pitt. U pismu se između ostalog navodi: „Prije godinu dana imala sa čast da posjetim Medicu Zenica i da se sretnem sa nekim od vas. Stoga sam oduševljena da vam čestitam na otvaranju vašeg novog Resursno-konsultativnog centra. Vec godinama Medica Zenica je  za mnoge mjesto mira, utočišta, podrške i nade. To je i najbolji  primjer kako možemo pomoći jedni drugima u teškim vremenima. Nadam se da će u MAYA centru mnoge žene i muškarci primiti pomoć koju trebaju i zaslužuju kako bi izgradili sigurnu budućnost za sebe i svoje porodice.“ Tim povodom direktorici Medice Zenica, uručena je fotografija sa čestitkama i potpisima gđe. Jolie Pitt i g. Hague-a. Također, gđa. Angelina Jolie Pitt je sa svojom porodicom u povodu otvaranja Resursno-konsultativnog centra uplatila donaciju u vrijednosti 5000 dolara za opremanje Dječijeg prostora u Centru sa porukom da se nada da će ponovo posjetiti Medicu Zenica, te poželjela uspješan nastavak rada.