Vijesti

Svečano obilježavanje uspješnog završetka projekta „Stručno osposobljavanje marginalizirane djece i mladih u BiH“ i dodjela paketa za podsticanje samozapošljavanja

U petak, 2. novembra sa početkom u 10h, u prostorijama dječijeg dnevnog centra „Medica“ Zenica, obilježen je uspješan završetak projekta „Stručno osposobljavanje marginalizirane djece i mladih u Bosni i Hercegovini“. Upriličeno je i premijerno prikazivanje filma „Umijeće življenja“, a koji je nastao u okviru projekta. Projekat je podržan od strane organizacije Save the children,a realizovan u partnerstvu sa Udruženjem „Medica“ Zenica u proteklih 11 mjeseci na području Zeničko-dobojskog kantona. Svečanoj dodjeli su prisustvovali svršenice/i kurseva,predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Općina Zenica, Centar za socijalni rad Zenica, Pedagoški zavod,  predstavnice Save the Children, kao i ostale nevladine organizacije, prijatelji “Medice” Zenica i mediji.

Ekonomsko osnaživanje pomaže osobama da dođu do sigurnosti, potraže posao, ili pak radom u kući obezbijede sebi osnovna finansijska sredstva za život. Riječ je o usvajanju znanja i vještina za frizerski, krojački i tapetarski zanat, štampanje na tekstilu. Ekonomsko osnaživanje traje po šest mjeseci u jednom ciklusu. Po završetku učesnice/i polažu završni ispit, nakon čega dobivaju certifikat od Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, koji potom biva evidentiran u njihovim radničkim knjižicama.

39 mladih osoba je prošlo i uspješno završilo jedan ili više višemjesečnih kurseva za stručno osposobljavanje u krojenju, šivanju, tapaciranju, štampanju na tekstilu, frizerstvu/manikuri u prostorijama „Medice“ Zenica, ili obuku za zavarivače u Metalurškom instututu „Kemal Kametanović“.  Također im je omogućeno i pohađanje obuka za sticanje životnih i osnovnih kompjuterskih vještina, te kurs o samozapošljavanju. Za najuspješnije polaznike i polaznice, koji si pokazali/e posebnu motiviranost, posvećenost i upornost, te ostvarili najbolje rezultate, njih ukupno devetnaest, Save the Children je obazbjedio i pakete za poticanje samozapošljavanja.