news, vijesti

Sjećanje na holokaust-Suočavanje s prošlošću iz ženske perspektive

“Medica” Zenica je u saradnji sa ženama koje su se okupile oko inicijative “Zahtijevamo” obiljezila 27. janauar—Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Razgovaralo se o tome kako se danas nosimo sa historijom, ali i prošlošću i posljedicama nedavnog rata u BiH; kako učimo da je svako ljudsko biće vrijedno poštovanja, da su naše razlike i sličnosti posebno bogatsvo, a ne izvor sukoba i mržnje. Iako je nakon Drugog svjetskog rata i stradanja miliona Jevreja, Roma i ljudi drugih nacionalnosti, svijet rekao “NIKADA VIŠE”, a ipak svaki dan čujemo izvještaje o ratovima, ubijanju, mučenju i ratnom silovanju žena. Upravo večeras smo razgovarale o tome. “Željele smo da se čuje naš glas, glas žena, i da pokažemo da mržnji nema mjesta među nama,” kazala je Dr. sci Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica. Ajša Luković, asistentica na Pravnom Fakultetu u Zenici: “Zločini seksualnog nasilja u Drugom svjetskom ratu su još uvijek, nažalost, prilično pokriveni velom tajne, ali o snazi i nadi žena žrtava holokausta.”
“Ne želimo da žene budu viktimizarane ili da budu heroione, već želimo da imaju glas i da mogu ispričati svoje priče,” kazala je Dr. Monika Hauser iz medice mondiale, ujedno i osnivačica “Medica” Zenica.
Tokom Zoom webinara, glumica Faketa Salihbegović-Avdagić, pročitala je svjedočenje jedne žene preživjele ratno seksualno nasilje.
Završna poruka aktivistkinja je da razmislimo o novim feminističkim načinima i adekvatnim obilježavanjima mjesta stradanja žena, te da nikada ne trebamo prisati na šutnju.
Hvala panelistkinjama Dr. Monika Hauser, Dr. sci. Sabihi Husic, Ajsi Lukovic, Faketi Salihegovic-Avdagic kao i prevoditeljici Jovani Skrijelj.