Vijesti

Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju u posjedi “Medici” Zenica

Dana 17.03.2015. godine u posjeti Udruženju “Medica” Zenica boravio je gdin. Serge Brammertz  glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić  i direktorica Vive žena Tuzla, Jasna Žećević.

Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih  institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima  ratnih zločina i  seksualnog nasilja, te se razgovaralo o  nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i “Medice” Zenica i Vive žena.
Pored sveobuhvatnog rada i pomoći koje “Medica” Zenica i Vive žene pružaju preživjelima ratne traume i seksualnog nasilja skoro 22 godine, direktorica “Medice” Zenica, mr.sci.Sabiha Husić je predstavila primjere dobre prakse “Medice” Zenica po pitanju uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelima i preživjelima/svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela na području Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te institucionalne mreže na području grada Banja Luka koja je uspostavljenja u partnerstvu sa Udruženim ženama Banja Luka.  Također, mreža za podršku preživjelima i preživjelima/svjedocima uspostavljena je i na području Tuzlanskog kantona, a Jasna Zečević je predstavila i zajednički projekat Vive žena Tuzla, Udruženja “Medica” Zenica, Fondacije Udružene žene Banja Luka i ACED Banja Luka, koji za cilj ima da primjere dobrih praksi uspostavljenih institucionalnih mreža prenese u sve dijelove Bosne i Hercegovine i da se na taj način obezbijedi jednak pristup i adekvatna podrška i pomoć za sve preživjele i preživjele svjedoke ma gdje oni živjeli.

Gdin. Serge Bramertz je istakao da daje punu podršku aktivnostima “Medice” Zenica sa kojima sarađuje dugi niz godina, i da se nada da će se saradnja nastaviti i u budućnosti kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.