news, vijesti

Razmjena iskustava zdravstvenih radnika iz BiH i Kosova

Medica Zenica i Medica Gjakova u saradnji sa zdravstvenim radnicima/radnicama iz Bosne i Hercegovinei Kosova su ukazale na važnost primjene osjetljivog pristupa na stres i traumu u radu sa ženama, djevojčicama, preživjelim rodno zasnovanog nasilja, ali i u pristupu sa svim ostalim pacijentima. Učesnici sastanka u Zenici prepoznali su primjere dobre prakse, ali i mnogobrojne izazove koji su često obojeni internim i eksternim utjecajima.

– Tokom petodnevnog rada imali smo priliku da naši ljekari i medicinske sestre iz BiH i ljekari i medicinske sestre s Kosova razmjenjuju iskustva, uče iz primjera dobre prakse, ali i iz vlastitih grešaka, kako pomoći osjetljivim kategorijama, posebno preživljelim različitih oblika nasilja odnosno rodno zasnovanog nasilja. Pri tome mislim na seksualno nasilje i zlostavljanje kako u ratu tako i u miru, kazala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

Prema njenim riječima projekat Razmjena iskustava o primjeni osjetljivog pristupa na stres i traumu u zdravstvenim institucijama u BiH je trajao osam godina. Medica je pokrila Zeničko-dobojski, Srednjebosanski i Unsko-sanski kanton. Više od 150 zdravstvenih radnika prisustvovalo je edikacijama da razumiju šta je to osjetljiv pristup na traumu. Od njih se očekuje da će to štro su naučili primjenjivati u svom radu. Tokom implementacije ovog projekta 20 ljekara i medicinskih sestara su dobili certifikat da mogu prenositi svojim kolegama ovaj osjetljivi pristup s ciljem jačanja vlastitih kapaciteta unutar zdravstva.

– U zadnje tri godine u Medici Zenica najčešće korisnice naše sigurne kuće bile su maloljetnice koje su bile izložene različitim oblicima nasilja. Kako od svoje porodice tako i zajednice. Obaveza svih institucija, od školstva, socijalnih i zdravstvenih ustanova do nevladinog sektora da čuvaju te djevojčice, da im se vjeruje i da na vrijeme se pokrenu adekvatne mjere i intervencije. Ako jedna karika ne odradi to što treba, doprinijeli sm o da ta djevojčica kada postane odrasla osoba ponovo živi sa svojom traumom i traumatskim posljedicama, istakla je Sabiha Husić.

Nagihan Xërxa iz Medice Gjakovo, objasnila je da su oni počeli sa implementacijom projekta od 2018. godine te da se na Kosovu implementira u dva grada, Đakovici i Prizrenu.

– Projekat se odvija u tri modula. To su kvalifikacija profesionalnog medicinskog osoblja, zdravstvenih radnika, institucionalizacija zdravstvenih ustanova i širenje mreže. U posljednjoj fazi smo projekta. Jedan od ciljeva je i razmjena iskustava sa partnerima koji su dio THTP projekta (Transnational Health Training Project). Obzirom da mi sa Kosova i vi u BiH imamo dosta zajedničkih karakteristika i partneri smo u ovom projektu, došli smo do razmjene informacija vezano za projekat, rekla je Nagihan Xërxa.