Vijesti

Radionice osnaživanja za žene i djevojke u ruralnim sredinama općine Zenica

Radionice sa zenama u ruralnim sredinama
Radionice sa zenama u ruralnim sredinama

Udruženje „Medica“ Zenica, u okviru kampanje „Glasajte za žene“koja se realizira  u 14 bh. gradova  u partnerstvu sa 23 organizacije, organizovala je i održala 12 radionica osnaživanja u 4 ruralne sredine na području Općine Zenica (3radionice u Begovom  Hanu, 3 radionice u Orahvici, 3 radionice u Stranjanima i 3 radionice u Babinu) za ukupno 85 žena i djevojaka.

Edukativne radionice održane su  s ciljem osnaživanja žena u ruralnim sredinama za aktivno učešće na predstojećim lokalnim izborima u oktobru 2012. godine, a teme o kojima se razgovaralo su: očekivanja učesnica od radionica, osnove komunikacije i načini komunikacije sa političarima/kama, dosadašnja iskustva i očekivanja od predstojećih izbora, nadležnosti lokalnih zajednica, ženska ljudska prava.

Učesnice na kraju edukativnih radionica izrazile zadovoljstvo  i istakle su da im je najznačajnije bilo to što su dobile informacije koje nadležnosti ima lokalna zajednica jer kako su kazale često su mislile da su loklane (općinske), kantonalne i federalne nadležnosti iste i da su političari na svim nivoima nadležni i odgovorni za njih.

 Također, istakle su da se njihova osnovna ljudska prava često krše i uskraćuju počevši od osnovnog ljudskog prava na izbor: „Ja sam dosada glasala kako mi muž kaže, ali ove radionice su mi pomogle da ja razmislim za koga ću ovaj put glasati i da pratim programe političara i političarki“. Žene su istakle da će ove godine podržati i glasati za žene koje su na izbornim listama, ali da očekuju od njih da programi prate stvarne potrebe u zajednici i budu realni. „ Ne trabaju mi obecavati stan i posao ali neka obezbjede djeci prevoz iz sela do škole i smanje cijenu karte“ .

 U narednom periodu „Medica“ Zenica nastavlja sa radionicama osnaživanja u ruralnim sredinama.

Radionice osnaživanja za žene i djevojke u ruralnim sredinama općine Zenica