news, vijesti

PROMOCIJA KNJIGE AUTORICE SABIHE HUSIĆ

19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu/konfliktima, održala se promocija knjige “Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja” autorice Sabihe Husić. U prepunoj sali, svoje utiske i opažanja s gostima su podijelili promotorke Prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak, Nada Golubović, Ismeta Dervoz i promotor Prof. dr. Ahmed Zildžić.

Ova knjiga je novi doprinos naučnim dostognućima i otvara mogućnosti za nove istraživačice i istraživače. Povezuje praksu i teorijske obzorje. Ukazuje na bol, patnju ali i snagu i nadu bez obzira da li preživjele javno govore ili se nose u tišini. Knjiga također nudi praktična i naučna znanja koja izlaze iz okvira BiH, odnosno ista su primjenjiva šire. Knjiga je važan doprinos za interdisciplinitalno i transformativno djelovanje i sigurno ne ostavlja nikog ravnodušnog.

“Ovo je iznimno vrijedno istraživanje jer nudi jedan unikatan teorijski i metodološki pristup istraživanju koji uključuje glasove preživjelih, a vrlo malo je istraživanja koji nude takve podatke. S druge strane nudi sociološke uvide u priče i iskustva žena koje su preživjele seksualno nasilje. Vjerujem da će ova knjiga pronaći svoje mjesto, kako u akademskoj zajednici, tako i u praksi. Ovo je prvo-pionirsko istraživanje napravljeno na ovakav način na ovom području jer ga je radila žena koja živi na ovim prostorima, akademski se bavi ovim pitanjima i koja također ima preko 30 godina iskustva u radu sa preživjelima”, poručila je prof.dr. Zilka Spahić-Šiljak.  Svi prisutni su od autorice dobili knjigu na poklon.