news, vijesti

Medica Zenica će učestvovati u projektu za ekonomsko osnaživanje žena

U prostorijama Udruženja “Medica” Zenica održana press konferencija 19.2. 2021. godine, kao i sastanak sa Fondacijom “Infohouse” iz Sarajeva i Udruženjem građana “Budućnost” iz Modriče. Govorilo se o projektu “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici”, u kojem će “Medica” Zenica sudjelovati. Glavni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje žena, korisnica usluga organizacija koje imaju sigurne kuće.
Projekat, za koji je Evropska unija donira 15 grantova, kreće sa realizacijom u aprilu, a maksimalan iznos granta je 3.000 eura.
“Smatramo da je ovaj projekat vrijedan za podržati i da može doprinjeti ekonomskom osnaživanju žena, a važno je demistificirati ekonomsko osnaživanje žena te da se ne može govoriti o osnaživanju sa donacijama od 500 ili 1.000 KM, izjavila je direktorica “Medice” Zenica, Dr. sci. Sabiha Husić.
“Zamišljeno je da žene prođu određeni broj obuka, da nauče kreirati svoju ideju te izraze biznis plan, da bi sljedeće godine mogle aplicirati za javni poziv u okviru ovog projekta,” kazala je Jelena Mišić, direktorica Udruženja “Budućnost”.
“Medica” Zenica će zajedno sa nosiocima projekata biti na usluzi ženama, jer, “Njihov uspjeh je uspjeh svih nas,” dodala je Dr. sci. Sabiha Husić.