OSNAŽENI ČUDOTVORNI KUTAK

Osnaženi čudotvorni kutak otvoren je 02.10.2018. godine.

Ekonomsko osnaživanje je jedan od „Medicinih“ servisa kroz koji se nastoji pomoći ženama da dođu do sigurnijeg života, potraže posao ili da svojim radom u kući obezbijede sebi osnovna finansijska sredstva za život. Riječ je o usvajanju praktičnih znanja i vještina kao što su: krojenje, šivanje i tapaciranje, frizerstvo i manikura. Također, u okviru ekonomskog osnaživanja „Medica“ Zenica nudi i obuku za izradu rukotvorina (nakita, igrački, heklanja, treadicionalnog veza i sl.) kao i savladavanje kreativne tehnike dekupaž (decoupage).

Ekonomskim osnaživanjem na inovativan način „Medica“ Zenica je ponudila ekonomsko i psihološko jačanje žena u ruralnim sredinama na području Zeničko-dobojskog kantona. Svršenice obuka mogu izložiti svoje unikatne rukotvorine u Osnaženom čudotvornom kutku „Medice“. Rukotvorine su nastale vrijednim radom, trudom i zalaganjem žena kako na selima tako i u edukativnom centru „Medice“ Zenica. Osim navedenog, u Čudotvornom kutku građani i građanke mogu da se upoznaju sa „Medicom“ Zenica, njenim aktivnostima i sesrvisima.

Do decembra 2020. godine Kutak je posjetilo 3,140 osobe – 2,690 žena i 450 muškarca. Samo u 2021.godini,Čudotvorni kutak posjetile su 315 osobe (283 žena i 32 muškarca), koji su kroz donaciju za „Medicu“ Zenica preuzeli ukupno 236 Dobijena donacija korištena je isključivo za nabavku repromaterijala i održavanje opreme i prostora s ciljem očuvanja uslova za pružanje ekonomskog osnaživanja i okupacione terapije za žrtve nasilje i žene koje su u riziku od nasilja.

U Osnaženi čudotvorni kutak jedan dio posjetitelja i posjetiteljki su se obraćali zbog različitih vrsta problema, te im je pružena psihološka podrška i savjetovanje te su upućeni u psihološko i/ili pravno savjetovalište “Medice” Zenica.