Vijesti

Održana promocija „Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu“

Promocija protokola
Promocija protokola

Dana 28.11.2014. godine u organizaciji „Medice“ Zenica, Ambasade Velike Britanije, Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i BIRN-a održana je promocija „Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu“, te je u okviru promocije puštena u rad prva linija 080 02 23 34 za pomoć i podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja.

Ovaj veoma važan događaj otvorio je Njegova ekselencija Edwad Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, a prisutnima se obratila i direktorica „Medice“ Zenica,  Sabiha Husić, dobitnica nagrade  „Žena svijeta za 2014. godinu“ kao i gradonačelnik Husejin Smajlović. Njegova ekselencija Ferguson je istakao da je promocija Međunarodnog Protokola održana 19.11.2014.godine u Sarajevu, a Protokol je potom promovisan i u Mostaru, Banja Luci i Brčkom.

Također, istakao je da je jedna od misija ovog Protokola i želja da što više slučajeva nasilja dobije svoju završnicu. Procjene govore da je između 20000 i 50000 žena silovano i seksualno zlostavljano tokom rata u BiH (1992-1995), a rad treba da bude što precizniji kako bi se pomoglo svakom pojedinačnom slučaju preživjelih nasilja. Također, ovom prilikom Njegova ekselencija Ferguson je čestitao direktorici „Medice“ Zenica, Sabihi Husić na primljenoj nagradi „Žena svijeta 2014. godine“, te istaknuo važnost ovakve jedne nagrade za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

Sabiha Husić predstavila je otvorenu prvu jedinstvenu telefonsku liniju za pomoć i podršku preživjelim ratnog silovanja i seksualnog nasilja 080 02 23 34 koja je dostupna 24 sata. Prezentaciju je pratila i projekcija filma „Nečujni krik“ rađenog u produkciji BIRN – a, a održana je i panel diskusija sa preživjelima i predstavnicima organizacija koje se bave pitanjima seksualnog nasilja u konfliktu.