Vijesti

Nj.E. Nigel Casey, Ambasador Velike Britanije u BiH, posjetio Medicu Zenica

Dana 30.10.2013. godine, Udruženje „Medica“ Zenica posjetio je Nj.E. Nigel Casey, Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.  Gdin. Casey je razgovarao sa direktoricom „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabihom Husić, o konferenciji u povodu 20 godina rada i djelovanja „Medice“ Zenica, poruci za konferenciju „Medice“ Zenica od strane  gdina. William Hague, Ministra vanjskih poslova Velike Britanije i Angeline Jolie, specijalne izvjestiteljice UNCHR-a .

„Dvadeset godina Medica Zenica je spas i podrška preživjelima ratnog seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini.  Pozdravljamo i snažno podržavamo vaš rad“ – navodi se u pismu gdina. William-a Hague i gđe.Angeline Jolie, suosnivača Inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja.

Gdin. Casey i gđa. Husić su u fokus razgovora stavili potrebe preživjelih, koje su to poteškoće i problemi sa kojima se preživjele susreću u pokušajima da ostvare minimum pravde na dostojanstven način. Također, tokom sastanka razgovaralo se i o budućim aktivnostima „Medice“ Zenica u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u BiH, a vezano za stvaranje što boljih uslova za  kreiranje atmosfere koja će omogućiti da se preživjele ratnih silovanja i druge oblike trauma osjećaju sigurno, podržano, zaštićeno i da dostojanstveno ostvare svoja prava.

Poruku za konferenciju Medice Zenica upućenu od strane Ministra vanskih poslova William Hage i specijalne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie, koosnivača Inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja, možete pročitai ispod.