Vijesti

Ministrice Vlade ZDK posjetile “Medicu” Zenica

Ministrice Vlade ZDK u posjeti Medici Zenica
Ministrice Vlade ZDK u posjeti Medici Zenica

Dana 21.02.2012. godine, Udruženje “Medica” Zenica posjetile su tri ministrice Vlade Zeničko-dobojskog kantona , gđa.Amra Babić – ministrica finansija,  gđa.Senka Balorda- ministrica zdravstva, gđa.Bernadeta Galijašević – ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i gđa.Berjana Ačkar, sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom posjete, gošće su sa direktoricom „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabihom Husić,  razgovarale o dugogodišnjem radu i iskustvima „Medice“ Zenica, primjerima dobre prakse iz Zeničko-dobojskog kantona, dobre saradnje „Medice“ Zenica i Zeničko-dobojskog kantona u iznalaženju prelaznih rješenja za adekvatno zbrinjavanje žrtava nasilja kao i Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti,  koji su prepoznati i prezentirani ne samo u Bosni i Hercegovini  već i šire. Važno je istaći da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti ZDK  prepoznaje žrtve nasilja kao socijalnu kategoriju, ali i daje definiciju ko su žrtve nasilja, koja prava imaju kao i predviđa privremeni smještaj žrtava nasilja u sigurnu kuću.

Gošće su istakle da je rad „Medice“ evoluirao, te se polje djelovanja vremenom razvijalo  kako bi se na sveobuhvatan način zadovoljile potrebe zajednice a prije svega njenih najugroženijih žena i djece žrtava nasilja i traume. Tri ministrice relevantnih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona u okviru pomenute posjete imale su priliku da upoznaju polaznice obuka za zanimanje u okviru programa ekonomskog osnaživanja, žene i djecu korisnice/ke Sigurne kuće „Medica“ Zenica kao i da se upoznaju sa osobljem „Medice“ Zenica i raspoloživim kapacitetima koje „Medica“ Zenica stavlja na raspolaganje i uz pomoć postojećih resursa  iz zajednice, zalaže se i štiti prava najugroženijih kategorija u zajednici i iznalazi najbolja rješenja i modele zaštite žrtava i prevencije nasilja i traume.  „Medica“ Zenica u partnerstvu sa nevladinim organizacijama i vladinim institucijama kao i međunarodnim organizacijama, zalaže se za dostojanstven život bez nasilja i diskriminacije, te doprinosi kreiranju politika i strategija koje kreiraju okruženje u kojem svaka individua ima jednake mogućnosti kako u porodici tako i u zajednici, a u skladu sa međunarodnim standardima.