Vijesti

„MEDICA“ Zenica obilježila 12. april – Međunarodni dan za ‘djecu ulice’

Povodom „Međunarodnog dana za djecu ulice“ – 12. april, Udruženje „Medica“ Zenica je 12.04.2013. godine na Trgu Alije Izetbegovića (plato ispred robne kuće Bosanka) sa početkom u 12:00 sati organizovala uličnu akciju, podjelu promotivnog materijala, izložbu radova djece korisnika/ica Dječijeg dnevnog centra i potpisivanje peticije kojom se u okviru svjetske kampanje traži da UN-a usvoji Međunarodni dan djece.

„Međunarodni dan za djecu ulice“ – 12. april, ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcija za djecu, vodeće međunarodne mreže posvećene realiziranju prava djece širom svijeta. Konzorcijum ove godine vodi svjetsku  kampanju potpisivanja peticije kojom traže od UN-a da usvoji Međunarodni dan djece ulice. Na ovaj način žele izvršiti pritisak na sve vlade u svijetu da prepoznaju, podrže i zaštite djecu koja su uključena u život i rad na ulici.

U istom duhu, Međunarodni dan za ‘djecu ulice’ ove godine po prvi puta se obilježio i na nivou Regionalne mreže za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici, koju čine organizacije i institucije iz sedam gradova Bosne i Hercegovine i Srbije. Članice ‘Regionalne mreže za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici će obilježiti („Zemlja djece“ Tuzla, „Nova generacija“ Banja Luka, „Medica“ Zenica,  KJU „Disciplinski centar za maloljetnike“ Sarajevo, „Altruist“ Mostar „Centar za integraciju mladih“ Beograd o „Ekumenska humanitarna organizacija“ Novi Sad) su u isto vrijeme obilježile  „Međunarodni dan za djecu ulice“ u petak 12.aprila, sličnim programskim aktivnostima u svim pomenutim gradovima.