news, vijesti

“Medica” Zenica bila gost ovogodišnjeg EPIL modula

Evropski projekat za interreligijski dijalog (EPIL) koji sačinjavaju žene mirotvorke iz različitih dijelova Evrope i BiH, boravile su u Zenici proteke sedmice gdje su intenzivno radile na temu mira i tolerancije.

“Medica” Zenica kao gost ovogodišnjeg EPIL modula omogućila je obilazak značajnim mjestima, kao i razgovore sa stručnjakinjama i stručnjacima koji su iz različitih perspektiva predstavili Bosnu i Hercegovinu, te poručili da u njoj treba da vladaju mir i tolerancija. Direktorica “Medice” Zenica, dr. sci. Sabiha Husić, jedna od osnivačica ovog projekta i bivša je predsjednica, a danas je u ulozi potpredsjednice i članice Akademskog tima EPIL-a. Inače EPIL od samog osnivanja 2002. godine radi s ciljem stvaranja međusobnog poštovanja i saradnje u izgradnji miroljubivih zajednica jednakosti.

Učesnice EPIL-a su pored obilaska Zenice, Udruženja “Medice” Zenica i njezinog “Osnaženog čudotvornog kutka” lociranog u centru grada, također posjetile Katolički školski centar u Zenici koju su predstavili ravnatelj i učesnica EPIL programa, Danijela Letić.

U Visokom su se gošće također upoznale sa Franjevačkim centrom i školom koju je predstavio Fra. Ivan Nujić, nakon čega su posjetile glavni grad i Internacionalni Univerzitet Sarajevo, gdje se vodio dijalog o miru i budućnosti BiH.

U Sarajevu se također posjetio Tunel spasa, Muzej ratnog djetinjstva, vjerski objekti i Bašćaršija. Učesnice su predzadnji dan otputovale i do Srebrenice, a zahvaljujući historičaru Prof. Emiru Filipoviću, imale su priliku detaljno se upoznati sa historijom BiH. Posebno je emotivna posjeta bila Memorijalnom centru Srebrenica.

– Ovo je jedan od putovanja koji nikada neću zaboraviti. Historija BiH je teška i vidjeli smo mnogo toga, ali je svaki aspekt i razgovor sa različitim ljudima bio neophodan. To nam daje snagu i motiv za dalji rad – izjavila je jedna od učesnica ovogodišnjeg EPIL modula, Hadiqua Butt iz Holadnije.

Predsjednica EPIL-a, Martina Heinrich i članica upravnog odbora, Barbara Heyse-Schaefer, boravile su ranije u BiH, ali su je ovaj put upoznale detaljnije i iz različitih perspektiva.

Direktorica “Medice” dr. sci. Sabiha Husić, upravo sada kada se vodi rat protiv Ukrajine, ističe bitnost djelovanja i solidarnosti sa ženama koje preživljavaju sličnu prošlost kao što su preživjele žene u BiH tokom 90tih. Tako je ovim modulom još jednom ukazala na podršku i solidarnost žena, kao i unošenja rodne perspektive u interreligijski dijalog. Dr. sci. Husić zahvaljuje svim ženama učesnicama EPIL-a iz BiH i Evrope, svom timu facilitatorki i svima koji su doprinijeli realizaciji ovog modula, a posebno hvala onima koji su podijelili svoja lična iskustva i na taj način nam pružili ruku prijateljstva, povjerenja, iskrenosti, tolerancije, ljubavi i mira.