Vijesti

“I mene se tiče”

Medica Zenica u saradnji sa preživjelima ratnog seksualnog nasilja sa područja cijele Bosne i Hercegovine i uz podršku liderica iz Neformalne mreže Zeničko-dobojskog kantona je obilježila 19. juni – Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Bila je to prilika da ukažemo da se ratno silovanje ne smije zaboraviti a da smo obavezni pokazati poštovanje i solidarnost prema preživjelim žrtvama ratnog seksualnog nasilja. Stoga je ove godine zajedno sa preživjelim ženama i ostalim građanima i građankama organizovana mirna šetnja sa šarenim balonima koji predstavljaju snagu , preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja, kako bi se podsjetili građani i građanke na pravo preživjelih žena na osmijeh i sreću. Tokom prigodnog programa za ovaj događaj ukazano je na značaj Međunarodnog dana, pročitane su životne priče preživjelih žena a prisutni i prisutne su posebno bili ganuti porukama mladih koje su upućene preživjelim ratno seksualno nasilje:
„Vi ste borkinje sa nadljudskom snagom epskih razmjera.“
„Ukazujete nam na enormnu snagu vašeg duha svaki put kad se nasmijete.“
„Učite nas o ljudskosti i onom najvrijednijem u čovjeku.“
„Uspjele ste pobijediti mržnju i rat iako vaša bitka još traje.“
„Pobjedile ste mržnju, a izabrale mir i ljubav.“
„Vi ste heroine, snaga, oličenje pak psihički neizdrživog opstanka, vi predstavljate borbu u diši, srcu, čak i malo nabrojanog a toliko puno skupocjenog.“
„Obećavamo vam da ćemo vam pružiti podršku u vašoj borbi.“
koje su potakle suze kod prisutnih a posebno kod žena preživjelih ratno seksualno nasilje koje su dobile potvrdu da imaju pravo na osmijeh i sreću.