Vijesti

Djeca korisnici servisa „Medice“ Zenica provela ljetovanje u Sloveniji Copy

Zavod Krog iz Slovenije u saradnji sa “Medicom ” Zenica organizovao je ljetovanje za djecu korisnike servisa „Medice“ Zenica (Dječijeg dnevnog centrea i Sigurne kuće”Medica” Zenica). Djeca „Medice“ Zenica boravila su u Sloveniji od 22. -28.07. 2012. godine. U okviru boravka u Sloveniji djeca su imala priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz Slovenije, Crne Gore  i Brčkog.

Djeca su svaki dan imala radionice o dječijim pravima, radionice o nenasilju i kreativne radionice. Na jednoj od radionica djeca su izradila zakletvu na kojoj se zaklinju na nenasilje. Zakletva glasi: Ja sam za nenasilje, ne činim nasilje, ne podržavam nasilje, učim da se borim protiv nasilja, učim da se borim protiv trgovine ljudima.

Djeca „Medice“ Zenica imala su priliku da upoznaju Kopar, te posjete Televiziju Kopar  i  saznaju kako se realizuje jedna televizijska emisija. Također, djeca „Medice“ Zenica posjetila su i grad Piran i Akvarijum u Piranu. U okviru boravka u Sloveniji   djecu je posjetio i  ministar vanjskih poslova Slovenije gdin. Karl Erjavec koji je djeci poželio ugodan boravak u Sloveniji uz simbolične poklone.  Djeca su posjetila i Ljubljanu gdje su imala priliku da razgovaraju sa gradonačelnikom Ljubljanje i predstavnicima Parlamenta Slovenije.

Slobodno vrijeme djeca su provodila u igri, kupanju, odlasku u kino i zoološki vrt.

Udruženje „Medica“ Zenica koristi priliku da se još jednom zahvali Zavodu Krog iz Slovenije za sve što su učinili da djeca iz „Medice“ Zenica provedu 7 prelijepih dana u Sloveniji. 
Djeca su doputovala u BiH, 29.07. 2012. godine u ranim jutarnjim satima prepuni utisaka:
„Pamtit ću posebno ovu ekskurziju. Nikada nisam išla na bolje putovanje. Super mi je bilo. Hvala vam što ste me pozvali da i ja idem. Najviše ću pamtiti kupanja i druženja sa drugom djecom. Upoznala sam dosta djece. Imala sam sve što poželim, sve što sam tražila dali su mi. Dobili smo dosta stvari i posebno sam sretna zbog toga. Imali smo dobru hranu, jeli pizze, išli u kino, sve mi je to bilo prelijepo. Posebno ću se sjećati kako smo se družili u autobusu, pjevali smo stalno, igrali se. Svi su bili dobri prema meni, ljubazni i prijatni. Ovo putovanje ću pamtiti cijeli život“.