Inicijativa

Dr. sci. Sabiha Husić o Inicijativi “Zahtijevamo”

Nakon što je Inicijativa formirana ispred “Medice” Zenica, performansom predstavila žene koje su se u jednom teškom vremenu, mnogo težem nego danas, borile se za ženska prava, a neke se i dalje bore, direktorica “Medice”, Dr. sci. Sabiha Husić, je na svoj način predstavila učesnice, uvažene kolegice:

“Drage žene, majke, nane, bake,  sestre, kćerke, supruge,  prijateljice, kolegice, poznanice želim da vam čestitam Međunarodni dan žena, 8. mart. Dan kada su žene podigle svoj glas za dostojanstvo i prava žena u porodici ali i društvu. Godine prolaze,  ali mi ne odustajemo. Podsjećam u 21-om vijeku ženu su izložene nasilju, svaka peta žena je preživjela neki oblik nasilja u BiH. Žene su diskriminirane, nisu ravnopravne u društvu a rijetke su  u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Stoga  je Medica Zenica uz formiranu inicijativu „Zahtjevamo“ odlučila svim ženama ovog 8.marta pokloniti poseban poklon, poklon sjećanja na snažne, hrabre, ponosne i odlučne žene  koje su se borile i bore za prava žena.

  • Velida Kulenović: novinarka BHR koja svojim blagim ali ohrabrujućim glasom neumorno i ustrajno informiše javnost i otvara mnogobrojna pitanja u javnosti, naravno i pitanja žena.
  • Uranela Agić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica svojom snagom i emocijom donosi nam ljudske sudbine, možda bi mnoge bile zaboravljene ali ih naša Uranela čuva u sjećanju.
  • Irma Šiljak, mlada, ambiciozna, svojom dobrom organizacijom zalaže se za prava žena i djece i pokazuje kako rad i cjeloživotno učenje donosi promjene.
  • Meldina Ugarak, odlučna, prodorna, snažna političarka. Glasno verbalizira stav i mišljenje, ruši rodne stereotipe i pokazuje da može biti uspješna sportistkinja, majka, prijateljica, humanitarka.
  • Dzevdana Brajić, svoj radni vijek je provela na odgovornom mjestu u Gradskoj upravi, zalažući se za rodne politike, osmijehom je odgovarala na mnogobrojne muške provokacije kada je tražila da se rodnim pitanjima ozbiljno pristupi. Uprkos svim poteškoćama ona je ustrajala.
  • Emina Tufekčić, njena smirenost, ustrajnost i političko djelovanje za ekonomsko osnaživanje žena, za vidljivost rada žena i brendiranje njihovih poizvoda i kao takvih dostupnih na tržištu je njena kontinuirana borba.
  • Ajša Luković, ustrajna za novim znanjem i spoznajama, a što je dokaz i Nagrada rektora Univerziteta u Zenici. Spoj mladosti, rada i kontinuiranog usavršavanja i želje za ostankom u BiH je garant njenog doprinosa i pozitivnog napretka.
  • Mujesira Purić, novinarka FTV-a, nepokolebljiva i snažna, rame uz rame sa kolegama iz medija, ruši rodne stereotipe i promoviše rodna pitanja. Uvijek je na mjestu gdje treba informisati javnost, postaviti prava pitanja i neodustaje dok ne dobije jasan odgovor .
  • Dijana Muminović, mogla je biti i raditi u dalekoj Americi ali je odlučila vratiti se u našu Bosnu. Svojom školom fotografije uljepšala je život građanki i građana različite starosne dobi. Naučila nas da volimo fotografiju, a sa fotgrafijom i da šaljemo poruke o ljepoti života, malim i velikim vrijednostima i stalno nas podsjeća da jedna fotografija govori više od 1000 riječi.
  • Sa nama večeras nije Faketa Salihbegović-Avdagić, ali nadamo se da nas gleda Online. Faketa je dala veliki doprinos i ideju za ovaj performans, a takodjer pozdravljamo i našu Draženku Subašić koja je isto tako dala veliki doprinos pričama koje smo predstavile.

Ne zaboravimo da je 8. mart dan za konkretne akcije i reakcije za bolje danas ali i sutra. Hvala vam velika