Vijesti

Dr. Moniki Hauser – „Nagrada Zenice“

U povodu obilježavanja Dana Zenice, 20. marta, istaknutim pojedincima i kolektivima dodijeljena su javna priznanja grada Zenice. Ove godine među laureatima je i dr. Monika Hauser, direktorica Medice mondiale u Kelnu i osnivačica Medice Zenica, kojoj je ovogodišnje prizanje „Nagrada Zenice“, između ostalog, dodijeljena u znak odavanja počasti i zahvalnosti za unapređenje ljudskih prava i razvoja demokratije, kao i za razvoj općine Zenica u oblasti unapređenja kvaliteta življenja, te afirmaciju Zenice i jačanje njenog ugleda u zemlji i svijetu.

Inače dr. Monika Hauser je 1993. godine, zajedno sa nekolicinom domicilnih žena i stručnjakinja osnovala Medicu Zenica – Terapijski centar koji je od tog vremena pa do danas namijenjen pružanju zdravstvene i psihosocijalne podrške, ženama koje su preživjele ratna silovanja, kao i druge vrste ratnog traumatizma i nasilja.
„Nagradu Zenice“  dr. Moniki Hauser uručio je načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović,  4. aprila, ove godine, u Zenici,  na svečanosti obilježavanja šesnaeste godišnjice rada Medice Zenica.

Bila je to prilika da se još jednom javnost podsjeti na genezu rada i zalaganja svih saradnica/ka Medice, koje/i su uspjele/i, uz podršku donatora iz svijeta i razumijevanje ove zajednice, održati i sačuvati Medicu Zenica.

Šesnaestogodišnja postignuća i rezultate rada Medice prisutnima je na ovom prigodnom skupu prezentirala izvršna direktorica, Sabiha Husić.

Pored načelnika Općine Zenica, Husejina Smajlovića i premijera Zeničko-dobojskog kantona, Miralema Galijaševića, obilježavanju Medicine godišnjice, prisustvovali su predstavnici/e ostalih državnih institucija, potom predstavnici/e: ambasada u BiH; religijskih zajednica; nevladinih organizacija; medija ; donatora; kao i ostale zvanice i uzvanici.

Poseban ton ovom skupu svojim prisustvom dale/i su klijentice/ti Medice Zenica, kao i nekadašnje/i  saradnice/i ove kuće.

Obraćajući se prisutnima, dr. Monika Hauser, koja je svoj globalni aktivizam započela upravo ovdje, u Zenici, je istakla vrijednosti i značaj iskustvenog rada Medice Zenica u kontekstu nastajanja i djelovanja drugih sličnih terapijskih centara za podršku najranjivijim kategorijama društva (ženama i djeci) u kriznim područjima u svijetu.