Vijesti

Djelujući ka dostojanstvu, 20 godina borbe za dostojanstvo preživjelih ratna silovanja

Dana 23. i 24. Oktobra oranizovana je međunarodna konferencija pod nazivom „Djelujući ka dostojanstvu, 20 godina borbe za dostojanstvo preživjelih ratna silovanja“ povodom dvadeset godina postojanja i rada Medice Zenica i medice mondiale iz Kelna.Konferencija je održana u gradu Zenici, Bosna i Hercegovina, gdje je 03. aprila 1993.godine osnovana, te nastavila sa radom, Medica Zenica na inicijativu Monike Hauser, osnivačice medice mondiale.

Konferenciju su organizovale zajedničkom saradnjom Medica Zenica i medica mondiale s ciljem sagledavanja i diskusije o rezultatima pružanja podrške preživjelima ratnog seksualnog nasilja u toku dvadeset godina, kao i definisanje sljedećih koraka i budućih izazova u radu sa ratnim seksualnim nasiljem, te povećanje vidljivosti rada Medice Zenica i medice mondiale  na državnom i međunarodnom nivou.

Dvodnevnoj konferenciji prisustvovalo je ukupno 175 učesnika/ca iz cijeloga svijeta, iz Afganistana, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Jordana, Kosova, Liberije, Srbije, Švicarske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih država i Bosne i Hercegovine.

Učesnici/e konferencije bili su predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva, ženskih organizacija koje rade u polju ratnog seksualnog nasilja nad ženama i djevojkama, aktivisti i aktivistkinje za ženska prava, preživjele seksualnog nasilja, svjedoci i svjedokinje, akademici, predstavnici i predstavnice vladinih institucija i ustanova.

Prvog dana, konferenciji su prisustvovali, kao učesnici/e i predavači/ice, predstavnici/e vladinih institucija, međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija i aktivistkinje. Drugog dana konferencije prisustvovali su predstavnici/e međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i aktivistkinje.

Cjelokupnu konferenciju pratili su i izvještavali domaći mediji. Povodom konferencije, 22. oktobra 2013. godine organizovana je press-konferencija kojoj su prisustvovale mr.sci. Sabiha Husić, direktorica i terapeutkinja Medice Zenica, i dr. Monika Hauser, osnivačica Medice Zenica i medice mondiale iz Kelna.