news, vijesti

Dječija nedjelja

U periodu od 4. do 10. oktobra, kroz razne aktivnosti obilježila se Dječija nedjelja koju je organizovala “Medica” Zenica uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, a u partnerstvu sa OŠ “Meša Selimović” Zenica i Sportskom školom “Winner” iz Zenice. Jedna od glavnih aktivnosti bila je Centralna manifestacija koja se odvijala u OŠ “Meša Selimović” gdje su djeca kroz sportske aktivnosti, a i malu školi fotografije, imala priliku da se zabave. Djeca iz OŠ “Mesa Selimović”, a isto tako iz “Medice”, nagradjena su za tri najbolja likovna rada. “Djeca su zaista uživala u svim aktivnostima, a mi bismo poželjeli da ovakav dan djeca žive svaki dan gdje su ljubav, igra, škola i zabava uvijek prisutni,” rekla je direktorica “Medice” Dr. sci. Sabiha Husić.

U sklopu Dječije nedjelje odvijali su se i drugi dogadjaji kao i promocija knjige “Život s crnim psom”, autorice Sandre Pašić, koja je svoje životno iskustvo predočila u knjigu nakon prezivljenog seksualnog nasilja-incesta i kaže da je najvise raduje to sto ce njene knjiga pomoci mnogima. O knjizi i radu Medice na polju zaštite žena i djevojčica i ohrabrivanju da progovore o nasilju, govorile su Irma Siljak ispred Medice Zenica, i Sedžida Beganović-Isaković koja je priblizila knjigu publici, te dodala da je upravo “Medica” Zenica najprikladnija organizacija za promociju knjige ove tematike.

U “Medici” Zenica takodjer se projektovao film, “Alisin izlazak u svijet” za koji su predstavnici nadležnih institucija, ustanova, organizacija, učesnici i učesnice dijaloga o pravima i potrebama djece s poteškoćama u razvoju istakli da film autorice Naide Ribić, prikazuje emotivno tešku životnu priču Alise, ali ipak predstavlja primjer dobre prakse i potrebe za stalnim podizanjem svijesti o potrebama osoba s teškoćama u razvoju. “Teško je biti glumica”, izjavila je Alise Hodžić iz Maglaja, djevojke koja se preko 40 godina bori sa cerebralnom paralizom, ali i sa drugim životnim izazovima i poteškoćama. Pored navedenih aktivnosti, u “Medici” Zenica se se odvijajale i radionice za djecu kao i foto radionice čiji je cilj bio da se govori i uči o pravima djeca.