Vijesti

Angelina Jolie i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague posjetili “Medicu” Zenica

Dana 28.03.2014. godine holivudska glumica Angelina Jolie  i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague su posjetili „Medicu“ Zenica kako bi se upoznali sa njihovim radom sa fokusom na dvadesetjednogodišnji rad sa ženama, djevojkama i djecom preživjelim ratna silovanja i druge oblike seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine.

Uvaženi gosti su se tokom posjete susreli sa ženama preživjelim, kao i sa profesionalkama „Medice“ Zenica i razgovarali o potrebama preživjelih kao i o njihovom stanju  i koliko se država brine o njima, danas.

Gosti su iskazali izuzetno poštovanje prema „Medici“ Zenica za sve što je činila i čini za žene preživjele silovanja i iz čijeg se rada i  iskustva može mnogo naučiti, te su obećali da će  međunarodna zajednica učiniti sve da se oni nikada ne zaborave.

Jolie i Hague su pokrenuli veliku inicijativu po pitanju sprečavanja seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Rezultat toga je i deklaracija koja je prezentirana prošle godne u UN-u. Deklaraciju su usvojile 134 zemlje koje su se obavezale da će iskorijeniti seksualno nasilje u zemljama u konfliktu.