Logo

Sabiha Husić-Žena svijeta PDF Ispis E-mail

Dana 19.11.2014.godine, na svečanoj ceremoniji održanoj u Muzeju prirodne historije u New Yorku, direktorica „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabiha Husić, primila je nagradu „Žena svijeta“ za 2014.godinu.
Nagrada Žena svijeta odaje priznanje hrabrim ženama koje govore u ime najmarginaliziranijih žena i djevojaka koje su socijalno, ekonomski i politički isključene, a dodjeljuje je međunarodna organizacija „Women for women International“.

 

Ova svjetska nagrada i priznanje Sabihi Husić dodijeljena je za njeno izuzetno vodstvo i nepokolebljivu posvećenost u pomaganju ženama i djeci žrtvama/preživjelima ratnog i post-ratnog nasilja u Bosni i Hercegovini, kao i za njen rad na promovisanju nasilja nad ženama kao krize sa kojom se svijet trenutno suočava.
Tokom svečanosti dodjele nagrade, o izuzetnom i posvećenom radu, te postignućima Sabihe Husić, govorili su Amjad Atallah, ko-osnivač Women for Women International, i Angelina Jolie, specijalna izaslanica UNHCR-a.

Ranije dobitnice nagrade su Hilary Clinton, Christiane Amanpour, pokojna Aloisea Inyumba, i Honorata Kizende.

 Važno je istaknuti da Sabiha Husić, već skoro 22 godine radi u „Medici“ Zenica kao psihoterapeutkinja/teologinja, a od 2007.godine uspješno vodi nezavisnu nevladinu organizaciju „Medica“ Zenica. Sabiha Husić preuzela je poziciju direktorice „Medica“ Zenica u vrijeme najteže finansijske krize i mogućnosti zatvaranja sa kojom se „Medica“ Zenica suočila, te je svojim posvećenim radom i ulaganjem uspjela očuvati sve postojeće kao i proširiti i otvoriti nove servise „Medice“ Zenica, te kreirati standarde i politike u BiH u ovoj oblasti, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na potrebe naših ciljnih grupa.
Također, pored ovog svjetskog priznanja Sabiha Husić je dobitnica i drugih priznanjanja kao što je priznanje za njen mirotvorni rad od strane Joan B. Kroc Instituta za mir i pravdu, San Diego, SAD za 2013.godinu i Volonteurope-Evropska nagrada za aktivnu građanku i profesionalni rad za 2009. godinu kao i mnoga druga međunarodna i bh. priznanja.