Logo

Održana promocija „Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu“ PDF Ispis E-mail

Dana 28.11.2014. godine u organizaciji „Medice“ Zenica, Ambasade Velike Britanije, Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i BIRN-a održana je promocija „Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu“, te je u okviru promocije puštena u rad prva linija 080 02 23 34 za pomoć i podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja.

 
Održana prezentacija istraživanja „Još uvijek smo žive!“ „Mi smo ranjene, ali smo hrabre i jake!“ PDF Ispis E-mail

Dana 07.10.2014. godine „Medica“ Zenica i medica modniale organizovale su  prezentaciju istraživanja „Još uvijek smo žive!“ „Mi smo ranjene, ali smo hrabre i jake!“ Istraživanje o dugoročnim posljedicama ratnog silovanja i strategijama suočavanja preživjelih u Bosni i Hercegovini, a održana je u Bijeloj sali  Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine.

 
Informativna kampanja za preživjele silovanje i seksualno nasilje tokom rata u Bosni i Hercegovini PDF Ispis E-mail

S obzirom da iskustva „Medice“ Zenica u 22.godišnjem radu sa preživjelim ratnog silovanja i seksualnog nasilja, govore da žene nisu dovoljno informisane, ne znaju gdje, kako i na koji način ostvariti svoja prava, a što je pokazatelj  i samo 779 ostvarenih statusa civilne žrtve rata, „Medica“ Zenica pokreće  informativnu kampanju za preživjele ratnog silovanja i seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini. Naglašavamo da do sada nije sprovedena opsežna informativna kampanja kako da preživjele ostvare svoja prava.

Kampanja će trajati u periodu od 15.08.2014.godine do 15.10.2014.godine, a informativni radio i televizijski spotovi će biti emitovani i na radio i TV stanicama u Bosni i Hercegovini.

Radio i televizijske spotove možete poslušati i pogledati ovdje.

 
Parlamentarke i parlamentarci Konzervativne partije Velike Britanije posjetili "Medicu" Zenica PDF Ispis E-mail

U periodu od 02.-03.08.2014. godine gosti „Medice“ Zenica bili  su 20 parlamentaraca i parlamentarki Konzervativne partije Velike Britanije. Posjetom Medici Zenica željeli su podržati dosadašnji rad Medice Zenica i pružiti podršku u izgradnji  Resursno-konsultativnog centra za ranjive kategorije, žrtve ratnog silovanja i seksualnog nasilja, djecu rođenu iz silovanja (sada odrasle osobe) i njihove porodice, te tako utjecati da se smanji transgeneracijiski prenos traume u bosansko-hercegovačkim porodicama i društvu.

 
Direktorica „Medice“ Zenica učestvovala na Globalnom samitu o zaustavljanju seksualnog nasilja PDF Ispis E-mail

U periodu od 10. do 13. 06. 2014. godine, direktorica „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabiha Husić, boravila je u Londonu, na Globalnom samitu o zaustavljanju seksualnog nasilja u konfliktu. Direktorica „Medice“ Zenica, 10.06.2014.godine, zajedno sa britanskim ministrom vanjskih poslova William Hague i specijalnom izaslanicom UNHCR-a Angelinom Jolie, susrela se sa britanskim premijerom Davidom Cameronom na sastanku posvećenom inicijativi za okončanje seksualnog nasilja u konfliktu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL