Logo

Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju u posjeti "Medici" Zenica PDF Ispis E-mail

Dana 17.03.2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gdin. Serge Brammertz  glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić  i direktorica Vive žena Tuzla, Jasna Žećević.

 
SAOPĆENJE ZA JAVNOST-USPOSTAVA INSTITUCIONALNE MREŽE U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU PDF Ispis E-mail

U četvrtak 26.02.2015. godine Udruženje "Medica" Zenica će održati press konferenciju i zvanično potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji između nadležnih ministarstava, pravosudnih institucija, ustanova i nevladinih organizacija u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona-županije. Press konferencija i zvanično potpisivanje Protokola održat će se u hotelu Bristol u Mostaru sa početkom u 11:00 sati.

 
Održana promocija „Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu“ PDF Ispis E-mail

Dana 28.11.2014. godine u organizaciji „Medice“ Zenica, Ambasade Velike Britanije, Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i BIRN-a održana je promocija „Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu“, te je u okviru promocije puštena u rad prva linija 080 02 23 34 za pomoć i podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja.

 
Održana prezentacija istraživanja „Još uvijek smo žive!“ „Mi smo ranjene, ali smo hrabre i jake!“ PDF Ispis E-mail

Dana 07.10.2014. godine „Medica“ Zenica i medica modniale organizovale su  prezentaciju istraživanja „Još uvijek smo žive!“ „Mi smo ranjene, ali smo hrabre i jake!“ Istraživanje o dugoročnim posljedicama ratnog silovanja i strategijama suočavanja preživjelih u Bosni i Hercegovini, a održana je u Bijeloj sali  Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine.

 
Informativna kampanja za preživjele silovanje i seksualno nasilje tokom rata u Bosni i Hercegovini PDF Ispis E-mail

S obzirom da iskustva „Medice“ Zenica u 22.godišnjem radu sa preživjelim ratnog silovanja i seksualnog nasilja, govore da žene nisu dovoljno informisane, ne znaju gdje, kako i na koji način ostvariti svoja prava, a što je pokazatelj  i samo 779 ostvarenih statusa civilne žrtve rata, „Medica“ Zenica pokreće  informativnu kampanju za preživjele ratnog silovanja i seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini. Naglašavamo da do sada nije sprovedena opsežna informativna kampanja kako da preživjele ostvare svoja prava.

Kampanja će trajati u periodu od 15.08.2014.godine do 15.10.2014.godine, a informativni radio i televizijski spotovi će biti emitovani i na radio i TV stanicama u Bosni i Hercegovini.

Radio i televizijske spotove možete poslušati i pogledati ovdje.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL